Alweer minder geld voor terugkeer illegalen

Door Theo Francken op 16 november 2013, over deze onderwerpen: Asiel

De begroting voor repatriëringen van illegalen zal in 2014 alweer met 4,5 procent dalen. Terwijl het terugkeerbeleid nu al helemaal mank loopt, merkt N-VA-Kamerlid Theo Francken op. “Enkele weken geleden kwam Vluchtelingenwerk Vlaanderen met het cijfer dat bijna 9 op de 10 uitgeprocedeerde asielzoekers in de illegaliteit verdwijnt.” 

Ook het budget van de politie om die gedwongen terugkeer te begeleiden is zo goed als op, vreest Francken. “Er zijn nu nog amper 2,4 repatriëringen per dag, terwijl er sinds jaar en dag minstens 3 voorzien en uitgevoerd werden. En dan te weten dat er al in 2010 middelen zijn vrijgemaakt om het aantal van 3 tot 5 te doen stijgen. Daarvan is tot op heden niets in huis gekomen.”
 
De N-VA noteert voor 2014 een besparing van 23 procent op de Fedasil-begroting voor de opvang van asielzoekers. Die is het gevolg van de daling van het aantal asielaanvragen. “Laten we dat geld prioritair inzetten voor de terugkeer van illegalen. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet”, suggereert Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is