Drie uitdagingen voor de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO

Door Theo Francken, Jan Jambon, Karl Vanlouwe op 9 oktober 2014, over deze onderwerpen: Leger, Militaire operaties

'Op ons kan u rekenen om te pleiten voor een sterke NAVO', stellen drie NAVO-parlementsleden van N-VA. Ze lijsten drie grote kwesties op waar de nieuwe Secretaris-Generaal het verschil kan maken.

Geachte Secretaris-Generaal,
Beste heer Stoltenberg,

Proficiat met uw aanstelling als Secretaris-Generaal van de NAVO. Vanaf nu staat u aan het roer van het sterkste militaire bondgenootschap van de wereld.

Uw voorzitterschap is bepalend voor de toekomst van de NAVO. U komt aan zet op een kantelmoment. Voor het eerst sinds jaren ziet het ernaar uit dat de lidstaten opnieuw bereid zijn meer te investeren in Defensie. Op de Top van Wales begin september hebben de NAVO-lidstaten hun intentie verklaard om de trend van dalende investeringen in Defensie te keren. Zelfs ons land heeft zich via de handtekening van ontslagnemend premier Elio Di Rupo geëngageerd om meer in Defensie te investeren.

Dat werd tijd. Zoals u weet zijn de veiligheidsuitdagingen van ons als Transatlantische partners groot. Na een winterslaap van 20 jaar klauwt de Russische beer opnieuw in het Oosten. De aanslagdreiging is met het groot aantal IS-strijders uit West-Europa reëel. Veiligheidsanalisten maken zich bovendien evenveel zorgen om cyberterrorisme als om een staaf dynamiet. De NAVO moet ons beste verdedigingsschild blijven.

Op ons kan u dus rekenen om te pleiten voor een sterke NAVO. Dit betekent dat 28 neuzen in dezelfde richting moeten wijzen: over de aanpak van een buitenlandse crisis, over meer samenwerking tussen partnerlanden, over de uitrusting en training van onze militairen.

Om aan al dit extern geweld het hoofd te bieden, is een efficiënte interne organisatie noodzakelijk. Dat wil echter niet zeggen dat we onze ogen sluiten voor wat misloopt of dat we niet kritisch zijn. Wat ons betreft zijn er drie grote interne kwesties waar u als Secretaris-Generaal het verschil kan én moet maken.

Geachte heer Stoltenberg,

Als Secretaris-Generaal staat u aan het hoofd van een bondgenootschap dat vecht voor fundamentele rechten en waarden als vrijheid, transparantie en democratie. Het kloppende hart van de NAVO moet daarom het parlement zijn. Mogen wij u vragen nauw overleg te plegen met het NAVO-parlement. Dat is zo belangrijk.

Daarnaast moet u werk maken van een sluitend budgettair beleid. De rekening moet kloppen. Samen moeten wij ervoor zorgen dat de kosten van de bouw van het nieuwe hoofdkwartier in Evere de pan niet uitswingen. Die bouwkosten lopen met een raming van 750 miljoen euro te hoog op. De financiën van de NAVO zijn nog te zeer een black box. In 2012 bleef een derde van het budget ter waarde van 11 miljard euro 'onverklaard'. Als Secretaris-Generaal is het uw taak om te zorgen voor meer transparantie. Het lijkt ons wenselijk dat alle kosten transparant zijn, ook de werkingskosten van het kabinet van de secretaris-generaal. Wat vertrouwelijk is, moet vertrouwelijk blijven. Maar het is onhoudbaar dat we als NAVO-parlementsleden geen zicht hebben op de financiële stromen. Wie, buiten ons, controleert de NAVO?

Tot slot vragen we u om in te zetten op efficiënte externe communicatie. De NAVO en haar missies blijven te weinig bekend. De wervingskracht is beperkt. Wie heeft er bijvoorbeeld weet van de zomercursussen die Young NATO aanbiedt? Haast niemand, nochtans een schitterend initiatief. Meng u in het publieke debat, verkoop uw troeven, weeg op het beleid van alle Lidstaten. Oefen druk uit op de regeringen want investeren in defensie is vandaag verdedigbaar. Ook in de cyberdimensie.

Wij wensen u alvast alle succes toe als Secretaris-Generaal. We zien elkaar in het NAVO-parlement in Den Haag op 24 november.

Hoogachtend,

Theo Francken
Jan Jambon
Karl Vanlouwe

(N-VA-parlementsleden lid van het NAVO-parlement)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is