Een fitnessgoeroe voor het Belgisch leger

Door Theo Francken op 20 juli 2010, over deze onderwerpen: Leger, Preventie, Welzijn

Gisteren kondigde het Amerikaanse leger aan een fitnessgoeroe te zullen inhuren om het steeds groter wordende obesitasspook uit de kazernes te verdrijven. Obesitas is immers een kwestie van nationale veiligheid aldus Tony Horton, de zweetbeul van dienst. En de cijfers geven hem alvast gelijk. Sinds 2003 is het aantal gevallen van obesitas in het leger van de VS verdubbeld, meldt het Pentagon. Meer dan 25 procent van de 17- tot 24-jarigen lijdt aan overgewicht.

In het sedentaire Belgisch leger is het nog een stuk erger dan in het hyperactieve leger van de States. Uit een wetenschappelijke studie van 2004 blijkt dat 60% lijdt aan overgewicht (BMI > 25) en zelfs 15% aan obesitas (BMI>30). Gelet op de vergrijzing van ons leger zal het er sinds 2004 zeker niet op verbeterd zijn. Meer nog, in een nota van minister De Crem van eind 2008 worden deze dramatische cijfers bevestigd.

De hoofdoorzaak is ongetwijfeld een gebrek aan sport en beweging. Tekenend zijn de gratis militaire zwemuurtjes in de Leuvense sporttempel Sportoase voor 'onze jongens' van de kazerne in Heverlee  op dinsdag en donderdag tussen 7u en 8.45u. Je kan er de militairen op 1 hand tellen. En dat terwijl het bad volligt met gewone burgers die wel de moeite doen en zelfs betalen om fit te blijven. Of wat te denken van de praktijk in bepaalde kazernes dat er van de legerleiding niet of amper gesport mág worden tijdens de diensturen?

Hoe is het zover kunnen komen? Door de algemene mentaliteit in het leger en bij de legertop. Wist u dat er aan het zakken voor de verplichte jaarlijkse MTLG-militaire fitheidstesten geen enkele consequentie vasthangt? Hoe traag en slap je ook geworden bent, niemand doet je wat. Begrijpe wie kan.

Nu, ik weet ook wel dat de 'modern warfare' erg high-tech is en in hoofdzaak bedreven wordt in controlekamers en minder op het slagveld, net als ik weet dat je de paracommando's niet kunt vergelijken met de mannen van de genie of de logistiek. Maar toch blijft het onaanvaardbaar dat er zoveel zwaarlijvige soldaten rondlopen. Dit is een uiting van een gebrek aan beroepstrots en doet het imago van ons leger geen goed, niet in België, maar zeker ook niet internationaal.

Of een fitnessgoeroe nodig is? Misschien. Vast staat dat we verder moeten durven gaan dan de voorgestelde zachte maatregelen van 2004, m.n. het oprichten van een ‘multidisciplinaire obesitaskliniek’ in Neder-over-Heembeek en een ‘webbased preventieve aanpak van het probleem’ via een zoveelste monitoringwebsite. Het eerste wat er moet gebeuren is terug échte militaire fitheidstesten invoeren. Dit kan enkel door ze ook echt afdwingbaar te maken. Slaag je niet, dan volgt een disciplinaire sanctie in de vorm van het afnemen van tijd (gunstdagen, vakantiedagen, …) of loon. Uiteindelijk zou een meermaals falen voor de MTLG-testen zelfs moeten kunnen leiden tot een ontslag. Want wie is er gediend met een obees leger?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is