Extra middelen voor terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers

Door Theo Francken op 5 september 2015, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Extra middelen voor terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers

De regering heeft groen licht gegeven voor bijkomende middelen voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Daardoor kan de opvangcapaciteit van de gesloten centra van die Dienst naar omhoog: van 452 naar 605 plaatsen (+34 %). Meer capaciteit vergt echter ook meer personeel. Daarom worden 97 medewerkers extra aangeworven. De financiering gebeurt grotendeels via inkomsten uit de retributie voor sommige verblijfsaanvragen. “Gemiddeld wordt zo’n veertig procent van de asielaanvragen geweigerd”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Voor een aanzienlijk deel van die afgewezen asielzoekers moeten we een gedwongen terugkeer naar hun land van herkomst organiseren. En daar heb je plaatsen en mankracht voor nodig.”

We worden geconfronteerd met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het aantal asielaanvragen steeg van 1280 aanvragen in april naar 4590 in augustus. Het is niet alleen belangrijk dat al die aanvragen behandeld worden, maar ook dat er een betere opvolging komt van de afgewezen asielzoekers. Meer asielaanvragen betekent immers ook meer weigeringen, meer terugkeer en dus ook nood aan meer terugkeerplaatsen in de gesloten centra.

“Terugkeer is een logisch sluitstuk van een coherent asiel- en migratiebeleid”, stelt Francken. “Een efficiënt terugkeerbeleid verkleint bovendien de kans op het indienen van onnodige bijkomende procedures. Voor uitgeprocedeerde asielzoekers moet de Dienst Vreemdelingenzaken de nodige opvolging kunnen verzekeren. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet”, besluit de staatssecretaris.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is