Gedwongen terugkeer in stijgende lijn

Door Theo Francken op 8 oktober 2015, over deze onderwerpen: Asiel
Gedwongen terugkeer in stijgende lijn

Het aantal personen dat na een illegaal verblijf in België gedwongen naar het land van herkomst terugkeert, steeg dit jaar tot 481 per maand. Vorig jaar waren dat er nog maar 421. “Dat is een stijging van bijna 15 procent”, rekent staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken voor. “We doen dus fors meer met deze regering, ook al konden we dit jaar door infrastructuurwerken niet de volledige capaciteit van de gesloten centra benutten.”

Tegen voorjaar 2016 verhoogt die capaciteit met 150 plaatsen, tot 605 plaatsen: een toename met liefst 33 procent. “Dat zal de regering in staat stellen om de gedwongen terugkeer nog meer op te voeren”, zegt Francken. Ook worden er meer dan 130 extra personeelsleden aangeworven.

Prioriteit: criminelen

“We zullen zacht zijn voor de kwetsbaren maar hard voor wie misbruik pleegt”, beloofde Francken bij zijn aanstelling. De staatssecretaris geeft dan ook prioriteit aan de terugkeer van gedetineerden die hier illegaal verblijven. Met nog enkele maanden te gaan, zijn de resultaten van die aanpak ronduit spectactulair. “Eind september waren er al 1.048 gevangenen effectief teruggekeerd. Dat zijn er meer dan de helft meer dan heel vorig jaar, toen in totaal slechts 625 gedetineerden dat deden”, merkt Francken op. En dat resultaat zie je ook weerspiegeld in het aantal terugkeervluchten. “Vandaag voeren we er gemiddeld twee per maand uit, wat een verdrievoudiging betekent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarbij maken we maximaal gebruik van Europese fondsen en de vluchten van Defensie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is