Ook tweede Gaudi-actie werpt vruchten af: 520 illegale criminelen opgepakt

Door Theo Francken op 13 juli 2015, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Lokale overheid, Politie, Justitie, Infografieken, Verandering
Ook tweede Gaudi-actie werpt vruchten af: 520 illegale criminelen opgepakt

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de resultaten bekendgemaakt van de tweede Gaudi-actie, die liep van 18 mei tot 15 juni. Net als de eerste actie had Gaudi II tot doel om de strijd tegen delinquenten in illegaal verblijf efficiënter te voeren en op te drijven. In totaal werden er 520 delinquenten van de straat gehaald: dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er geen Gaudi-actie liep.

Gaudi II liep gelijktijdig in elf steden. Naast Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Leuven, Luik en Molenbeek, die reeds aan Gaudi I deelnamen, sloten ook Aalst, Bergen, Kortrijk en Oostende zich aan bij de vervolgoperatie. Die had naast een bredere omvang ook een preventief luik: de delinquenten van straat halen nog voor ze konden toeslaan tijdens de koopjesperiode.

Kans op vasthouding verdubbeld

De goede samenwerking tussen de steden, de politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en het parket wierp ook dit keer haar vruchten af. Zo werden er 232 personen zonder verblijfsrecht aangehouden voor diefstal, 244 voor andere feiten van openbare orde en 44 voor inbreuken op de sociale wetgeving, zoals zwartwerk. Van die 520 opgepakte delinquenten werden er 93 vastgehouden in de gesloten centra met het oog op hun verwijdering. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar komt dat neer op een verviervoudiging van het aantal vasthoudingen en een verdubbeling van de kans om vastgehouden te worden. Van die 93 vastgehouden delinquenten werden er voorlopig al 31 of één derde teruggebracht naar hun land van herkomst. Naast de vasthoudingen in de gesloten centra, werden 14 delinquenten naar de gevangenis overgebracht. “De meest kwetsbaren zullen we beschermen,” besluit staatssecretaris Francken, “maar overlastplegers en criminelen zijn niet welkom in onze maatschappij.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is