Operatie in Centraal-Afrikaanse Republiek roept vragen op

Door Theo Francken, Peter Luykx op 11 december 2013, over deze onderwerpen: Afrika, Militaire operaties

Voor de tweede keer in enkele maanden tijd vraagt Frankrijk steun voor een internationale interventie. Na Mali lopen de spanningen op in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het kernkabinet hakt vrijdag de knoop door. De N-VA heeft bedenkingen bij deze beslissing.

"Defensie heeft expertise en ervaring in Centraal-Afrika, maar het is al de zoveelste buitenlandse missie”, zegt Kamerlid Theo Francken. “De versnippering is compleet. Men verwacht dat onze militairen steeds maar meer doen, maar ze krijgen hier jaar na jaar minder geld voor."

Collega-Kamerlid Peter Luykx heeft ook vragen over de rol van de Europese Unie: "De Sahel en Centraal-Afrika zijn heel belangrijke regio’s. Toch blijft de EU opvallend afwezig in dit verhaal. Dit mag niet zo blijven, Europa moet ook haar verantwoordelijkheid opnemen."

Beide Kamerleden roepen op tot een debat over de buitenlandse missies: “In moet de regering het parlement verplicht op de hoogte brengen van intenties en in de Verenigde Staten is zelfs expliciete goedkeuring nodig. Wij willen dit ook in ons land invoeren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is