Schaf verplichting af om in elke gemeente een PWA op te richten

Door Miranda Van Eetvelde, Theo Francken op 10 december 2013, over deze onderwerpen: Lokaal beleid

Elke gemeente (of groep van gemeenten) is wettelijk verplicht een vzw op te richten voor de organisatie van haar Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA). Maar de kosten zijn in verschillende gemeenten groter dan de opbrengsten. N-VA-Kamerleden Miranda Van Eetvelde en Theo Francken dienen een wetsvoorstel in om deze verplichting af te schaffen.
 
PWA’s moeten verplicht een vzw zijn. Daarom moeten ze beschikken over een raad van bestuur van minstens twaalf leden. De werkingskosten van deze vzw bedragen enkele duizenden euro's. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de zitpenningen voor de  beheerders.
 
De bevoegdheid over de PWA’s komt in het kader van de zesde staatshervorming over naar de deelstaten. Aangezien alle gemeenten tegen het einde van dit jaar hun begroting voor 2014 moeten opstellen, willen Francken en Van Eetvelde hier op niet wachten om de verplichting af te schaffen. Het voorstel wijzigt niets aan het PWA-stelsel op zich. De N-VA wil de gemeenten gewoon vrij laten in hun keuze om al dan niet een lokale PWA-vzw in stand te houden.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is