Staatssecretaris Francken: “2.500 bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers”

Door Theo Francken op 6 augustus 2015, over deze onderwerpen: Asiel
Theo Francken

Op aangeven van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de ministerraad de creatie van een 2.500-tal bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers goedgekeurd. Met die hoogdringende maatregel wil de regering de sterk verhoogde instroom van asielzoekers in ons land het hoofd bieden. “Ik heb verschillende instanties uitgenodigd om een lijst op te stellen van alle sites die geschikt zijn om op korte termijn mensen op te vangen. Bepaalde sites kunnen zelfs al operationeel zijn binnen twee weken”, maakt Francken zich sterk. De voorziene maatregel is tijdelijk en vereist geen bijkomend budget.

In de huidige mondiale context blijft het aantal asielaanvragen stijgen, ook in België. “Ik nam eerder al een heel aantal maatregelen om die stijging het hoofd te bieden, meer bepaald de activatie van zo’n 2.100 bufferplaatsen”, merkt Francken op. “Het aantal aanvragen in juli overstijgt echter ruimschoots het gemiddelde van tijdens de asielcrisis van 2011. Om te voorkomen dat zo’n scenario zich herhaalt, heb ik aan de regering gevraagd om deze urgente maatregel goed te keuren, zodat geen enkele persoon die asiel aangevraagd heeft op straat komt te staan.”

Geen bijkomend budget vereist

De ministerraad keurde het gebruik goed van een budget van om en bij de 15 miljoen euro om tijdelijk extra plaatsen bij te creëren. Daarvoor wordt geen bijkomend budget gevraagd aan de regering. In de plaats zal men de bestaande reserves aanspreken die speciaal voor dit soort crisissituaties werden opgebouwd door Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.

Betrokken locaties

Op de lijst met sites die omwille van hun snelle beschikbaarheid in aanmerking komen voor de extra opvang van asielzoekers, staan kazernes in Doornik, Houthalen-Helchteren, Luik, Sint-Niklaas/Beveren-Waas en Vilvoorde. Ook sites van Fedasil die al in gebruik zijn maar waarvan de capaciteit kan worden uitgebreid, staan op de lijst: Florennes, het opvangcentrum van SamuSocial in Brussel en plaatsen bij het Rode Kruis en Croix Rouge. Daarbij wordt ook een heropening van de centra van Sint-Pieters-Woluwe en Holsbeek opgenomen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is