Staatssecretaris Francken wil Europees noodfonds voor asielopvang

Door Theo Francken op 2 september 2015, over deze onderwerpen: Asiel
Staatssecretaris Francken wil Europees noodfonds voor asielopvang

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is de limiet van onze opvangcapaciteit voor vluchtelingen stilaan bereikt. Als een eerlijke spreiding over de verschillende Europese lidstaten uitblijft, wil hij dat België financiële steun krijgt via een Europees noodfonds. In afwachting blijft het aantal registraties van asielzoekers beperkt tot 250 per dag. “Meer zou onhoudbaar en onverantwoord zijn”, aldus het N-VA-kopstuk.

“Als dit Europa is, dan hoeft het voor mij niet”, stelde Francken in het actualiteitenprogramma De Ochtend op Radio 1. “Vandaag verwerken een handvol West-Europese landen het grootste deel van alle asielaanvragen. Andere Europese landen, zoals Spanje en Portugal, Polen en Tsjechië, staan wel altijd op de eerste plaats om solidariteit te eisen, maar vangen op dit moment amper vluchtelingen op. De EU-lidstaten moeten onderling veel meer solidariteit betonen, anders stopt het verhaal.”

“De huidige situatie is onhoudbaar, ook voor de Belgische begroting”, waarschuwt de staatssecretaris, die zich geconfronteerd ziet met een humanitaire operatie zonder weerga. “Het aantal opvangplaatsen is op enkele weken tijd uitgebreid van 16.000 naar 28.000. Zo snel zoveel plaatsen moeten creëren, dat is nog nooit gebeurd.”

Limiet: 250 per dag

Ondanks de groeiende wachtrijen aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en recente oproepen in die zin, is Francken niet bereid om meer dan 250 vluchtelingen per dag te registreren. “Anders komt de kwaliteit van de asielprocedure in het gedrang. De registratie, de identificatie, het nemen van vingerafdrukken: dat moet allemaal goed gebeuren", verduidelijkt hij. “Overigens verrichten wij nu al 4000 à 5000 registraties per maand. Als je dat bekijkt op jaarbasis, is dat de helft meer dan we ooit hebben gekend. En die aantallen worden helemaal onwezenlijk, als je weet dat sommige Europese landen slechts 50 à 60 asielaanvragen ontvangen per maand. Wij krijgen er 250 per dag!”

Daar komt nog bij dat ook Fedasil, het agentschap dat instaat voor de eigenlijke opvang, moet kunnen volgen en tijdig opvangplaatsen moet kunnen voorzien. “In onze asielprocedure geven we wel voorrang aan gezinnen met kinderen en de meest kwetsbare asielzoekers, zoals zieken en ouderen”, benadrukt Francken tot besluit.

Beluister hier het volledige interview met Theo Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is