Tien Syriëstrijders verliezen verblijfsstatuut

Door Koen Metsu op 16 oktober 2015, over deze onderwerpen: Asiel, Syrië, Veiligheid, Staatsveiligheid
Tien Syriëstrijders verliezen verblijfsstatuut

Tien niet-Belgische Syriëstrijders verloren tot nu toe hun verblijfsstatuut. Dat antwoord ontving N-VA-Kamerlid Koen Metsu van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Het intrekken van het verblijfsstatuut gaat gepaard met het intrekken van hun verblijfskaart. Dat betekent dat deze personen, als zij ons land willen betreden, moeten terugkeren naar hun land van herkomst.

Syriëstrijders vormen een potentieel gevaar. Hen weren uit onze maatschappij is daarom een belangrijke stap. In totaal zou 10 à 15 procent van de Syriëstrijders niet beschikken over de Belgische nationaliteit. Een aantal van hen komt in aanmerking voor uitwijzing, maar de juridische haalbaarheid moet dossier per dossier bekeken worden. Elk dossier wordt grondig en met veel zorg behandeld en geanalyseerd. Op die manier tracht staatssecretaris Francken de nationale veiligheid en de bescherming van de bevolking te garanderen.

Kamerleden Koen Metsu en Sarah Smeyers blijven de evolutie van het aantal uitwijzingen van nabij opvolgen. De samenwerking tussen de Dienst Vreemdelingenzaken en de veiligheidsdiensten is daarbij cruciaal.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is