Waarom een open terugkeercentrum in Holsbeek geen goed idee is

Door Theo Francken op 28 augustus 2012, over deze onderwerpen: Asiel

Staatssecretaris van asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) wil een open terugkeercentrum van meer dan 100 plaatsen openen in het hotel Logement Leuven in Holsbeek. Goed principe, slechte locatie.

Vooreerst! Het gaat om een open terugkeercentrum, hierin zitten geen asielzoekers in procedure, maar uitgeprocedeerde asielzoekers op terugweg naar hun thuisland. Gelieve deze nuance altijd te houden in dit oh zo delicate debat, dit is immers cruciaal. Het is dus geen asielcentrum zoals, bijvoorbeeld, Kappelen of Arendonk er wel een hebben.

Standpunt: goed principe, slechte locatie
 

  1. De N-VA is voor de oprichting van een open terugkeercentrum om de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen naar hun thuisland te verhogen. Zonder beter terugkeerbeleid faalt elk migratiebeleid.
     
  2. Meer nog, ik lanceerde als eerste dit idee in 2010. Wij stemden dit voorstel dan ook mee in de Kamer.
     
  3. Akkoord over het principe, niet akkoord over de locatie.
     
    In totaal zijn er momenteel 7 terugkeercentra: Brugge, Merksplas, INAD Zaventem, 127 Zaventem, 127Bis Steenokkerzeel, De Caricole Steenokkerzeel en Vottem (Luik). Zes in Vlaanderen waarvan vier in Vlaams-Brabant en slechts één in heel Wallonië. Men noemt de afstand tot de luchthaven doorslaggevend. Klinkt logisch, ware het niet dat heel wat dorpen in Waals-Brabant dichter bij de luchthaven liggen dan veel Vlaams-Brabantse gemeenten. Er komt nu een achtste terugkeercentrum bij, opnieuw in Vlaams-Brabant. Verwijt ons dus a.u.b. geen NIMBY-syndroom, want onze backyard zit al jaren vol.
     
    Ik stel al maanden voor dat er een open terugkeercentrum komt in Lasne, de poepsjieke gemeente van PS-minister Laurette Onkelinckx. Volgens Google Maps liggen zowel Holsbeek en als Lasne zo’n 30 kilometer van de luchthaven. Idem dito voor Rixensart of Wavre. Of waarom niet, het Walhain van PS-kopstuk Andé Flahaut of het Jodoigne van Charles en Louis Michel? Waals-Brabant mag ook haar steentje bijdragen aan een oplossing voor de asielcrisis.
     
  4. In Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde - Maggie’s twee vorige slachtofferlocaties – kwam er zeer zwaar protest van bewoners, maar vooral van de burgemeesters (Lieve Vanlinthout (CD&V) en Marc Van Asch (CD&V)). Jo De Roo, één van de sterke mannen van Open VLD Vlaams-Brabant en kandidaat-burgemeester van Open VLD Vilvoorde, ging publiekelijk keihard in tegen zijn eigen partijgenote Maggie De Block en haalde zijn slag thuis. In Holsbeek is er geen of nauwelijks verzet van CD&V en Open VLD. Open VLD Holsbeek zal misschien wel het lef hebben om hier ‘tegen’ te zijn in Holsbeek, aangezien ze er in de oppositie zitten. Maar het is wel hun eigen staatssecretaris die dit doorvoert, en dus totaal ongeloofwaardig. De gelaten lokale houding in Holsbeek staat in schril contrast met het hevige protest elders.
     
  5. Burgemeester Eyssen zegt in verband met de veiligheid garanties te hebben van Maggie De Block. Welke garanties? De afgelopen maanden vonden er zware gevechten plaats in asielcentra (Arendonk, Helchteren …), wat langer geleden werd er hevig geprotesteerd door extreem-links aan de gesloten centra, met brandstichting en ontsnappingen tot gevolg. Ditmaal zal er ook tegen dit centrum fel protest zijn van het extreemlinkse No Border Collectief.
     
  6. Het gaat om een open centrum. De avond voor de terugkeervlucht naar het land van herkomst zullen veel mensen er toch voor kiezen om te vertrekken uit het centrum en de illegaliteit opzoeken. Kijk maar naar de frappante resultaten van de open terugkeerwoningen (de zogenaamde ‘Turtelhuisjes’) inzake onderduiken en je weet genoeg (1). Dit zal leiden tot overlast en onveiligheidsgevoelens. Holsbeek is sowieso erg dicht bevolkt en niet optimaal als locatie.

 
Conclusie:
 
De N-VA staat achter de idee van het open terugkeercentrum, maar kan niet instemmen met Holsbeek als locatie voor dit open terugkeercentrum. De Franstaligen mogen hun engagement inzake migratiebeleid ook wel eens tonen. Vlaanderen/Vlaams-Brabant krijgt immers steeds de lasten en dit is niet rechtvaardig. Vlaanderen moet altijd maar opdraaien voor het opengrenzenbeleid van de PS. Wij pleiten voor een eerlijke communautaire spreiding. Geen enkele gemeente staat te springen voor dergelijke centra. Gebruik als beleidsmaker dan op zijn minst eerlijke, verdedigbare criteria. Zoniet, zal er nooit een draagvlak gecreëerd kunnen worden.

(1) “In 2011 werden 39 illegale families naar open woonunits (Turtelhuisjes) overgebracht, 14 zitten er nog. Tien families verdwenen spoorloos om niet verwijderd te moeten worden, slechts 9 gezinnen werden effectief verwijderd. Dan waren er nog zes die “vrijgesteld” werden: ze kregen toch het statuut van vluchteling” (BRON: Gazet van Antwerpen Illegalen met kinderen worden opnieuw opgesloten)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is