België is het asielputje van Europa

Door Theo Francken op 18 oktober 2022, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

België zit in een diepe asielcrisis. In tegenstelling tot de asielcrisis van 2015-2016 is het deze keer geen Europees probleem, maar een hoofdzakelijk Belgisch fenomeen. Ook Oostenrijk en Nederland kennen hoge instroomcijfers, maar alleen in België slapen kinderen op straat. “Er is geen tijd meer te verliezen”, zegt Kamerlid Theo Francken. “De federale regering moet mijn ontradingscampagnes van weleer opnieuw online zetten.”

“De regering-De Croo heeft deze asielcrisis zelf uitgelokt door een veel te zachte aanpak. De achterstand in de asieldossiers loopt de spuigaten uit, met ondertussen al 4.500 veroordelingen. Ondertussen explodeert het asielbudget en moeten mensen in hotels worden opgevangen. Dat is het ultieme aanzuigeffect”, zegt de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die erop wijst dat onder zijn mandaat de achterstand bij de asielaanvragen zo goed als weggewerkt was.

Keihard inzetten op ontrading

“Toen ik staatssecretaris was hebben er nooit gezinnen en ouderloze kinderen in de Brusselse straten moeten slapen, waar ze ten prooi vallen aan allerhande malafide figuren. Waarom? Omdat ik keihard inzette op ontrading. Ik maakte duidelijk dat België niet het land is van melk en honing. Mijn ontradingscampagnes werden offline gehaald de dag dat ik geen staatssecretaris meer was. Ze vonden die ‘onmenselijk’. Groenlinks vond trouwens zowat alles wat ik deed ‘onmenselijk’, ‘racisme’, ‘discriminatie’, …”

Geen tijd te verliezen

Wat is nu onmenselijk? Asielzoekers afraden om naar een stampvol land te komen of kinderen in regen en wind in de Brusselse straten te laten slapen? Ik roep de regering dan ook op om mijn ontradingscampagnes opnieuw online te zetten. Nu meteen. Er is geen tijd te verliezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is