Theo Francken was aanwezig op de Parlementaire Assemblee van de NAVO in Albanië, waar NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg stelde dat lidstaten de keuze moeten maken tussen het halen van de NAVO-norm (2 procent van het BBP naar defensie) of het sturen van militaire hulp naar Oekraïne. “Ik ben blij dat iedereen de voorkeur geeft aan de laatste piste. Als we nu geen versterkingen sturen, dreigt Oekraïne de oorlog te verliezen.”

Met stenen gooien

Of België veel hulp zal kunnen sturen, dat betwijfelt Theo. “We kunnen bijna niets meer doen. Als het tot een conflict komt, moeten we na enkele uren al met stenen beginnen gooien. We halen slechts zeven procent van de NAVO-norm wat betreft munitiereserve. In ons land is er de voorbije jaren niets opgebouwd qua defensie. Iedereen slaapt hier rustig verder. Als er ooit een conflict komt, gaan wij geen hulp kunnen bieden, maar gaan we een last zijn voor onze bondgenoten, want men gaat óns hulp moeten bieden.”

Een ‘onnozel idee’

“Iedereen heeft dit weekend gezien hoe belangrijk luchtafweer is, bij de aanval van Iran op Israël. Israël heeft een Iron Dome en zaken zoals Patriots om raketten uit de lucht te halen. Zo’n Europese Iron Dome hebben wij niet, laat staan een Belgische. Individuele landen hebben wel verschillende systemen. België niet. De Croo vond het voorstel van Steven Vandeput voor de aankoop van luchtafweersystemen ‘een onnozel idee’.”

Niet met ons

“Het is moeilijk door te dringen tot de publieke opinie en het parlement. Veel mensen denken: het zal wel meevallen, er zullen geen Russische tanks door Brussel rollen, ze zullen ons wel moet rust laten. Of: ‘Oekraïne heeft het zelf gezocht’. Dat zijn argumenten die je vaak hoort in een debat dat alsmaar toxischer wordt en gevoed wordt door het narratief van Rusland, Iran en andere autoritaire krachten in de wereld, vooral via sociale media. Die krijgen ook voet aan de grond in Europa bij extreem rechts en extreem links, zelfs tot in Vlaanderen. Die regimes zien ook hoe zwak we staan. Daarom moeten we Oekraïne blijven steunen en de duidelijke boodschap geven: niet met ons.”

Onderwerpen