Samenwerking opdrijven

De Belgische en Britse politie werken nu al samen in de strijd tegen illegale migratie. Beide regeringen willen de samenwerking nog opdrijven. Staatssecretaris Theo Francken legt uit: “Heel concreet zal het om een betere beveiliging van de haven gaan, ook met moderne technologieën zoals drones. Het zal gaan over politiepatrouilles. De politie van Groot-Brittannië is al actief in de haven; doet al controles samen met onze politie. Dat moet opgedreven worden. En dat mag van mijn part ook dieper weg in het land, op de snelwegparking.”

Kosten delen

De Britse minister Javid toonde zich tijdens het werkbezoek bewust van de aantrekkingskracht van zijn land op transmigranten. “De Britten erkennen dat ze door die aantrekkingskracht moeten helpen in de strijd tegen mensensmokkel”, zegt minister Jan Jambon. Hij wijst erop dat ook de kosten, zo’n 20 miljoen euro, moeten worden gedeeld. “Al de betrokkenen zullen een deel van de last moeten dragen en ik heb begrepen dat het VK daartoe bereid is”, besluit Jan Jambon.

Overleg en ontrading

Nog in het licht van het negenpuntenplan zat Jan Jambon maandag samen met de Brusselse burgemeester Philippe Close over het Maximiliaanpark en begint Theo Francken deze week met een nieuwe ontradingscampagne. De centrale boodschap daarin: het heeft geen zin om via België naar het Verenigd Koninkrijk te willen reizen.