Mark Demesmaeker in Barcelona

11 september is de Catalaanse nationale feestdag. Traditioneel komen de Catalanen dan massaal op straat. Namens de N-VA neemt senator Mark Demesmaeker deel aan de zogenaamde Diada. In De Ochtend doet hij dezelfde oproep aan Reynders als Theo Francken. “De politieke situatie zit nog altijd muurvast, er is nog geen begin van dialoog. Ook dat de Europese Unie de andere kant blijft opkijken, verbittert de Catalanen”, zegt Mark Demesmaeker.

Catalaanse politieke gevangenen

Ongetwijfeld gaat er vandaag opnieuw veel aandacht naar de Catalaanse politieke gevangenen. Sommigen zitten al twee jaar in voorhechtenis voor hun aandeel in het onafhankelijkheidsreferendum van twee jaar geleden. Het proces tegen de Catalanen is afgerond, het is nu nog wachten op de uitspraak.

Laat ze vrij

Voor de N-VA is de vervolging van mensen voor hun politieke overtuiging een rechtsstaat onwaardig. Onze partij pleit voor dialoog tussen Catalanen en Spanje én voor bemiddeling door Europa. Wat de Catalaanse politieke gevangenen betreft, heeft de N-VA maar één boodschap: laat ze vrij!