“Een platte belasting vermomd als klimaatmaatregel”

Door Theo Francken op 17 november 2021, over deze onderwerpen: Luchtvaart, Klimaat
Geluidsnormen Zaventem: "Brusselse regering, geef onderhandelingen alle kansen"

30 miljoen euro. Zo veel moet de vliegtuigtaks, die vluchten van korte afstand extra belast, opbrengen voor de staatskas in 2022. Dat blijkt uit de begroting die de federale regering woensdag indiende. Voor Kamerlid Theo Francken is de vliegtuigtaks niets meer dan een platte belasting vermomd als klimaatmaatregel.

Eerder verklaarde men dat dit in het kader van een klimaatshift zou zijn, om het gebruik van treinen boven vliegtuigen aan te moedigen voor korte afstanden. Maar uit het document blijkt nu zeer duidelijk dat deze maatregel in het leven geroepen is om de taxshift te financieren. Om ‘de lage- en middeninkomens te verhogen’, staat er te lezen. “Alsof die nooit het vliegtuig nemen”, reageert Kamerlid Theo Francken. “Tijd dat de regering gewoon toegeeft dat dit een platte belastingverhoging is, vermomd als een klimaatmaatregel.”

Spelen met tweede grootste economische motor van het land

Daarnaast blijft het onduidelijk welk bedrag men extra zal aanrekenen op een vliegtuigticket. “Dat is niet alleen schandalig ten opzichte van de betalende burger, maar ook ten opzichte van de luchthavengemeenschap. Die beleeft haar zwaarste jaren ooit. Dit is spelen met de tweede grootste economische motor van ons land. Zij verdienen duidelijkheid, en zo snel mogelijk”, besluit Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is