Eén terugkeervlucht per week voor illegale criminelen

Door Theo Francken op 5 januari 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Veiligheid
Terugkeerbudget stijgt met oog op versterkt terugkeerbeleid

In 2017 organiseerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gemiddeld één beveiligde vlucht per week om mensen zonder papieren naar hun thuisland uit te zetten. Daarmee behaalt hij ruimschoots de doelstelling die hij aan het begin van het jaar had vooropgesteld. “In totaal werden vorig jaar 283 personen gerepatrieerd”, zegt Francken. “Het gaat grotendeels om criminelen en personen die halsstarrig – en vaak gewelddadig – weigeren het grondgebied te verlaten.”

Verviervoudiging vluchten sinds 2014

Bij het aantreden van Theo Francken in 2014 werden amper een honderdtal personen met een beveiligde vlucht het land uitgezet. In de periode daarop steeg het aantal vluchten elk jaar, van twee per maand in 2015 en drie per maand in 2016 tot ruim vier per maand in 2017.

De beveiligde vluchten bestaan sinds het jaar 2000 en gebeuren in samenwerking met Defensie. De kostprijs wordt grotendeels betaald door het Europese grensagentschap Frontex. België is een van de weinige landen in Europa die zo veelvuldig gebruik maakt van de mogelijkheden van Frontex. Alleen Duitsland scoort nog beter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is