“Europees Parlement zwakt slappe en onwerkbare grensprocedure verder af”

Door Assita Kanko, Theo Francken op 29 maart 2023, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Europees beleid

“Na de verkiezingen van 2019 had de Europese Commissie de boodschap van de boze en gefrustreerde Europese kiezers eindelijk begrepen. Er moest en zou een alomvattend Europees Migratiepact komen. Maar vier jaar later is het nog steeds wachten op het eerste resultaat”, aldus N-VA-parlementsleden Assita Kanko en Theo Francken.

Strenger maar niet voor iedereen

Gisteren kwam er een tekst op tafel. Een nieuwe asielprocedurerichtlijn met een strenge grensprocedure. Mensen die zonder visum aan de buitengrens van Europa toekomen worden opgesloten en op enkele dagen tijd gescreend en - indien geen recht op asiel - snel teruggestuurd. Maar wat blijkt? De opsluiting geldt niet voor Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen, noch voor illegale families met kinderen onder de 12 jaar. Zij blijven vlot doorreizen.

Welkom mensensmokkelaars

“Europa stimuleert met de regeling hetzelfde misbruik als dat wat we zien aan de zuidgrens van de States. Mensensmokkelaars zetten er kleine kinderen in om het beloofde land te bereiken. Dat is walgelijk. Niet in onze naam”, aldus Theo Francken en Assita Kanko. “Met het totaalverbod op de opsluiting van minderjarigen in het kader van terugkeer, maakt Vivaldi van België de place to be voor mensensmokkelaars.”

Niet realistisch

Hoe kan die procedure plots op enkele weken afgehandeld worden? Want er is ook beroep mogelijk tegen de opsluiting en tegen de negatieve asielbeslissing. “De gemiddelde asielaanvraag duurt in België meer dan twee jaar. In landen als Italië en Griekenland gaat men dat nu voor duizenden mensen afhandelen in enkele weken. Wie maken ze eigenlijk wat wijs?”, vragen Kanko en Francken zich af. “En waar gaan ze die tienduizenden mensen opsluiten? Gaan we massale asielgevangenissen aan onze buitengrenzen bouwen?”

Zwak zwakker zwakst

De terugkeerprocedure is nu nog zwakker. De hoofdfocus komt op de vrijwillige terugkeer. “Wie gelooft dat mensen na een tocht van duizenden kilometers enkele dagen na hun aankomst vrijwillig gaan terugkeren leeft in een parallel universum. Het duurt jaren van procedureslagen voor er een finaal oordeel is. In acht van de tien gevallen krijgen we ze ook dan nog niet teruggestuurd. Het blijft dweilen met de kraan open, ook met de nieuwe grensprocedure”, besluiten Theo Francken en Assita Kanko.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is