Groen domineert niet enkel energieagenda maar ook migratie-agenda paars-groene regering

Door Theo Francken op 13 november 2021, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

Vrijdagavond verklaarde de paars-groene staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi in De Afspraak dat de duizenden migranten die vastzitten op de grens tussen Polen en Wit-Rusland binnengelaten moeten worden in de Europese Unie zodat ze hun asielaanvraag kunnen doen. Een uiterst problematische uitspraak, vindt Kamerlid Theo Francken.

De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko laat al maandenlang migranten uit het Midden-Oosten overvliegen naar zijn land, om ze dan naar de grens met de Europese Unie te sturen. Aan de Poolse kant stuiten ze op militaire versterkingen die hen beletten om Europa binnen te geraken. Aan Wit-Russische zijde zijn gewapende mannen met honden te zien die de massa verhinderen om rechtsomkeer te maken.

Hybride oorlogsvoering en chantage

Voor Theo Francken is dat hybride oorlogvoering en chantage van een dictator aan de buitengrenzen van de Europese Unie. “We mogen hier niet aan toegeven. De naïeve uitspraak van de staatssecretaris Mahdi om de migranten binnen te laten, zal Loekasjenko enkel aanmoedigen om de migratiedruk op de EU te verhogen. Bovendien werken de oplossingen die de staatssecretaris voorstelt enkel in theorie. Een  ‘snelle asielscreening’ en ‘terugsturen van de afgewezen asielzoekers’ lukt in de praktijk gewoon niet.”

Migratiebeleid waarvoor de Vlaming niet heeft gestemd

Het is duidelijk dat Groen niet enkel de energieagenda domineert maar nu ook al de migratie-agenda van deze regering. Een partij van rond de 10 procent legt een migratiebeleid op waar de Vlaming totaal niet voor gestemd heeft. “Ideaal zou zijn om het Australisch asiel- en migratiemodel in te voeren. Daarnaast heeft de N-VA tien concrete en direct haalbare maatregelen klaar om België als land zonder grens minder aantrekkelijk te maken voor illegale migratiestromen op korte termijn. Veel van deze voorstellen liggen voor in de Kamer. Wij reiken de hand aan staatssecretaris om los te komen van de groene naïviteit inzake asiel en migratie en met onze voorstellen werk te maken van een werkbaar asielbeleid”, besluit Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is