Humanitaire corridor naar België voor 150 Syrische vluchtelingen

Door Theo Francken op 22 november 2017, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Syrië, Veiligheid, Verandering

De volgende maanden zullen 150 Syrische vluchtelingen, die momenteel in Turkije of Libanon verblijven, met een humanitair visum naar België afreizen. Hier kunnen ze hun recht op internationale bescherming doen gelden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tekende hierover vandaag een Intentieverklaring met de Gemeenschap van Sant’Egidio en alle in ons land erkende kerken en godsdiensten. Ook kardinaal Jozef De Kesel ondertekende de tekst.

De 150 Syrische vluchtelingen werden geïdentificeerd op basis van ‘kwetsbaarheid’. Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook om ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek. Er werd ook gekeken naar wie behoort tot een minderheidsgroep of wie al banden heeft met ons land.

Het project stelt veiligheid centraal. Zowel de veiligheid van de vluchtelingen, die hun leven niet hoeven te riskeren op de Middellandse Zee om Europa te bereiken, als de veiligheid van de ontvangende samenlevingen. De kandidaten worden op voorhand gescreend, zodat de overheid op voorhand weet wie de personen zijn die naar België komen en wat hun profiel is.

Bijzonder is bovendien dat het gaat om een privaat gesponsord project, dat niet ten laste van de staat komt. Alle erkende erediensten in ons land (de christelijke kerken, het jodendom en de islam), sloten de handen in elkaar om in te staan voor de overkomst en de opvang van de vluchtelingen. Bovendien zullen vrijwilligers en professionelen hen gedurende een jaar lang begeleiden ten einde hen te helpen bij hun asielaanvraag en bij hun integratie.

Theo Francken gaf hierover een interview in De Ochtend op Radio 1. Beluister dat interview hier (09.36).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is