Is de NAVO hersendood of klaar voor de toekomst?

Door Theo Francken, Peter Buysrogge op 9 december 2021

De NAVO werd opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Het is een militair bondgenootschap dat aanvankelijk diende als tegengewicht tegen de toenmalige dreiging van het Oostblok, en vooral de USSR. Ondertussen ziet de geopolitieke landkaart er helemaal anders uit. Wat is het huidige doel van de NAVO? Heeft de alliantie nog een toekomst, of is ze op sterven na dood? N-VA-Kamerleden Theo Francken en Peter Buysrogge zoeken samen met CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert naar antwoorden in het boek ‘NAVO: Hersendood of Klaar voor de toekomst?’, dat ze woensdag voorstelden in de NAVO-gebouwen in Evere.

Prominent volk

Het boek verzamelt ook bijdragen van dertien experten - onder wie professoren Jonathan Holslag en Alexander Mattelaer maar ook experten als de Brit Jamie Shea - over de toekomst van het trans-Atlantisch bondgenootschap. Op de boekvoorstelling kwam heel wat prominent volk opdagen, onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en tal van parlementsleden. 

Uitdagingen

Zowel Francken, Buysrogge als Bogaert zetelen in de commissie Defensie van de Kamer. Met het boek willen zij eer betuigen aan de grondleggers van de NAVO en de principes van het bondgenootschap bevattelijk maken voor het brede publiek. Maar het boek wijst ook op de uitdagingen van de NAVO, te midden een geopolitiek volatiele wereld met onder meer dreiging uit China en Rusland. Ook het recente AUKAS-verdrag tussen de VS, het VK en Australië toont aan dat ‘Europa moet worden wakker geschud uit haar politieke slaap’, zoals Bart De Wever het verwoordde. 

Investeringen

De investeringen in defensie zijn al lang een discussiepunt. De NAVO eist dat lidstaten 2 procent van hun BBP in defensie investeren, maar dat is voor België ‘wellicht te hoog gegrepen’, geven de auteurs aan. Al is een groeipad nodig en moet ons land breed blijven deelnemen aan NAVO-missies.

'NAVO: Hersendood of klaar voor de toekomst' wordt uitgegeven door Doorbraak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is