Strengere Denen

De Denen kunnen dan ook een pak strenger zijn, onder meer op de voorwaarden voor gezinshereniging. “Wij kunnen die dingen hier niet doen. Wij hebben die 'opt-out' niet. Het zou interessant zijn om dat te onderhandelen, maar ik denk niet dat dat realistisch is", zei Theo Francken op de radio.

Andere visie

Toch staat Theo Francken niet achter elke maatregel binnen de Deense migratie-aanpak. Onder meer op de regeling rond tijdelijke verblijfsvergunningen en de dubbele bestraffing heeft hij een andere visie. “Ik vind niet dat je in Molenbeek harder moet worden gestraft voor een autodiefstal dan in Lubbeek, dat lijkt me een beetje raar", zegt hij daarover.

Preventie, kinderopvang en taal

Wél is hij voorstander van een specifieke aanpak voor kwetsbare wijken. “We moeten die debatten durven voeren, en liefst op een rationelere manier dan nu.” Hij ziet alvast mogelijkheden voor Vlaanderen voor een betere integratie. “Preventie, kinderopvang, taal. Dat doen de Denen ook. De mensen uit kwetsbare wijken moeten opgezogen worden in onze cultuur. Dan komt dat wel goed”, sprak Theo Francken.