Koen Metsu: “Neem Belgische nationaliteit automatisch af van veroordeelde terroristen.”

Door Koen Metsu op 24 oktober 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Inburgering, Veiligheid, Staatsveiligheid
Koen Metsu

“Als je bij zo’n daden of intenties of zelfs maar medeplichtigheid je recht op de Belgische nationaliteit nog niet verliest, wanneer dan wel?” Kamerlid Koen Metsu reageert op de intrekking van de Belgische nationaliteit van Belkacem. In 2016 diende hij samen met Sophie De Wit en Sarah Smeyers een wetsvoorstel in dat die intrekking automatisch maakt bij een veroordeling voor terrorisme. “Wie zich schuldig maakt aan een misdrijf tegen de staat hoeft niet meer te profiteren van de voordelen van de nationaliteit van die staat”, zegt Koen Metsu, die er nog op wijst dat er niet alleen zoiets bestaat als mensenrechten maar ook mensenplichten.

Bekijk hier Koen Metsu over zijn wetsvoorstel:

 

Geen vodje papier

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir treedt hem bij. “Iemand die zo onze samenleving uitspuwt, hoort hier niet thuis. We moeten onze samenleving beschermen tegen de rotte appels”, zegt ze in een debat in De Afspraak. “Je nationaliteit is niet zomaar een vodje papier. Ze is een werkwoord, waar plichten en verantwoordelijkheid bijhoren. De rechter heeft nu geoordeeld dat Belkacem tekortgeschoten is als onderdaan van de Belgische staat.”

Bekijk hier Zuhal Demir over Belkacem in De Afspraak.

Zo snel mogelijk uitwijzen

“Terroristen willen enkel de voordelen, maar niet de plichten en de nadelen van een nationaliteit.” Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is van oordeel dat de Belgische nationaliteit automatisch moet worden ingetrokken van veroordeelde terroristen. “Die mensen verwerpen onze manier van leven en willen de sharia in de plaats. Alles wat onze voorouders hebben opgebouwd, willen zij omverwerpen”, zegt Theo Francken. De staatssecretaris geeft aan er alles aan te doen om Belkacem zo snel mogelijk het land uit te zetten.

Bekijk hier Theo Francken over terroristen:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is