De opbrengsten van die verkoop zullen verdeeld worden onder asielzoekers met een lopende dwangsom. “Een gevaarlijk precedent, want als dat nieuws rondgaat in Europa, zal dat ongetwijfeld een nog groter aanzuigeffect naar België creëren.” Wat de verkoop zal opbrengen is onduidelijk, en ook de spullen die in beslag genomen werden bij het kabinet-de Moor komen nog aan de beurt. 

Zo kan het niet meer verder

Het huidige systeem is op zijn limieten gebotst, zegt Francken. “Het draagvlak bij de lokale besturen is op, Fedasil krijgt zijn vacatures niet meer ingevuld en er is toenemende krapte op de private huurmarkt. De regering durft het vooralsnog niet toegeven, maar voor de mensen op het terrein is het elke dag pijnlijk duidelijk dat het zo niet meer verder kan.” 

Paradigmashift

Francken pleit voor een paradigmashift en verwijst naar Nederland waar men in de Tweede Kamer afgelopen week een motie heeft goedgekeurd om dat te doen. “Met de steun van de liberale VVD en de christendemocratische CDA. Niets houdt België tegen om hetzelfde te doen en te kiezen voor een volledige externalisering van de asielprocedure. Alleen zo kunnen we de instroom beperken en de opvangcrisis eindelijk bedwingen.”