Migratie in 24 vragen en antwoorden

Door Theo Francken op 25 april 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Boekvoorstelling "Migratie in 24 vragen en antwoorden"

Donderdag werd het nieuwe boek Migratie in 24 vragen en antwoorden voorgesteld van Theo Francken en Joren Vermeersch. Beide schreven samen eerder al Continent zonder Grens. Migratie in 24 vragen en antwoorden bestrijkt een breed gamma aan onderwerpen, gaande van hoeveel migranten België in werkelijkheid telt, tot de economische en sociale impact daarvan en de beladen vragen rond gedwongen terugkeer, regularisatie en dubbele nationaliteit. De antwoorden worden gegeven in essayvorm waarin feiten, analyse en voorstellen gecombineerd worden. 

Repliek op de simplismen van Vlaams Belang en de wensdromen van links  

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken legt uit waarom hij dit boek samen met Joren Vermeersch schreef: “Tijdens mijn vele lezingen komen steevast dezelfde vragen bij burgers terug. Er is een grote behoefte aan feitelijke duiding over dit complexe thema en ik hoop dat we daaraan met dit boek tegemoet komen. Tegelijk willen we hiermee een onderbouwd antwoord bieden op de simplismen van Vlaams Belang, voor wie elke migrant er één te veel is en er geen wetten en rechters lijken te bestaan, en de wensdromen van links, die in migratie enkel een positief gegeven zien.”

Taboes doorbreken in klare taal: uitkeringsmigratie is een probleem

Joren Vermeersch vindt de belangrijkste bijdrage van het boek dat het het taboe doorbreekt rond het Belgische uitkeringsmodel. “Dat model zuigt sociale migratie naar ons land toe en vergroot daarmee ironisch genoeg eerder de armoede in ons land dan het te bestrijden. Hierop ingrijpen, door werkloosheidsuitkeringen te beperken in de tijd en leeflonen afhankelijk te maken van activering, opleiding, taallessen en werkbereidheid, is het alfa en het omega om van migratie een positief verhaal te maken”, zegt Vermeersch.

Nuance in plaats van zwart-wit denken

Beide auteurs grijpen ook de gelegenheid aan om te protesteren tegen zwart-wit denken over migratie. Migratie is in de praktijk een uiterst divers gegeven, zowel naar herkomst als professionele profielen toe. Daarom kan het niet gevat worden in simplistische termen als ‘goed’ of ‘slecht’. Migratie kan lonen, maar slechts indien ze op een gecontroleerde manier wordt georganiseerd. Daarbij dient migratie rekening te houden met de beperkte opnamekracht van ons land, zowel op economisch, sociaal en cultureel vlak, wat vandaag niet het geval is, door een onaangepast Europees juridisch kader.

Migratie in 24 vragen en antwoorden is een uitgave van Doorbraak. Meer informatie vindt u hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is