Migratiechaos toont Brussels bestuurlijk falen

Door Theo Francken, Mathias Vanden Borre op 30 november 2021, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Wonen en werken in Brussel
skyline Brussel

“Brussel is het beste voorbeeld dat het opengrenzenmodel op basis van mensensmokkel ultiem mensonwaardig en destructief is.” Voor Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre en Kamerlid Theo Francken is het duidelijk: Brussel heeft de migratiechaos die het aanklaagt, zelf gecreëerd.

Al een tijdlang kamperen transmigranten aan het Noordstation en de Kanaalzone in Brussel. Er ligt heel veel afval, mensen doen er hun behoefte en er hangt een geur van urine. Ook het geweld neemt toe, als gevolg van drugshandel, prostitutie en diefstal, wat zorgt voor een toenemend onveiligheidsgevoel bij de pendelaars en de buurtbewoners.

Brussel gaat lijnrecht in tegen federaal asiel- en migratiebeleid

Een aantal Brusselse burgemeesters probeert voor de zoveelste keer de federale overheid te laten opdraaien voor de onveiligheids- en opvangproblematiek in de Brusselse Noordwijk. “De Noordwijk is de laatste jaren door het Brussels links beleid een Europese hub voor transmigranten geworden. Ze zien de wijk als een tussenstop om hun reis naar Calais en het Verenigd Koninkrijk verder te plannen. Brussel gaat zo lijnrecht in tegen het federale asiel- en migratiebeleid. De huidige situatie legt opnieuw de bestuurlijke chaos bloot. In het verleden werd dit in de schoenen van toenmalig staatssecretaris Theo Francken geschoven. Realiteit is dat de Brusselse overheden deze situatie zelf hebben gecreëerd”, zeggen Vanden Borre en Francken.

Brusselse burgemeesters schrijven dreigbrief aan federale regering

In een brief aan de federale regering dreigen drie burgemeesters een aantal toegangen tot het Noordstation af te sluiten en de federale politie op te vorderen voor de handhaving in de probleemwijk indien de federale regering niet meer middelen ter beschikking stelt voor de veiligheid in de Noordwijk en de opvang van transmigranten. “De burgemeesters stellen dat de minister van Binnenlandse Zaken kan optreden bij problemen van openbare orde die zich over het grondgebied van meerdere gemeenten uitstrekken. Nochtans moet dat gebeuren in subsidiaire orde en is minister-president Rudi Vervoort (PS) eigenlijk aan zet. Hij kan eveneens de politie opvorderen. Waarom schrijven ze geen brief naar hem? In die brief kunnen ze ook de vraag stellen waarom het Gewest illegale transmigratie eigenlijk financiert,” stelt Vanden Borre.

N-VA heeft zich altijd verzet tegen Brussel als hub voor transmigratie

“Wat de opvang van illegale transmigranten betreft, heeft het federale niveau op geen enkele manier een wettelijke verplichting daarin te voorzien. In 2018, toen ik nog staatssecretaris was, stuurden ze ook de factuur voor de opvang van transmigranten naar de federale regering. Ze kregen nul op het rekest. De N-VA heeft zich altijd verzet tegen zo’n transmigratiehub. Iedereen weet dat het Brusselse systeem niet duurzaam is, want het vangt mensen op die niet in Brussel willen blijven. Die personen kiezen ervoor de wettelijke procedures niet te volgen, ook al zouden ze dan recht hebben op bed, bad en brood. Zij verkiezen illegaal in Brussel te verblijven en het gewest faciliteert dat”, aldus Kamerlid Francken,.

Brussel blijft massaal geld pompen in opvang illegale transmigranten

“Brussel is niet bevoegd voor de opvang van illegale transmigranten. Toch blijft de Brusselse regering er massaal geld in pompen. Natuurlijk ontstaat er een aanzuigeffect met zeer veel overlast. Voor 2021 vloeit er bijna 4 miljoen aan middelen naar de transmigratiehub in Schaarbeek, het voormalige Porte d’Ulysse. Daarnaast wordt ook nog een groot dagcentrum voor illegalen gefinancierd in Brussel-stad, opnieuw met miljoenen euro gewestelijke steun. Brussel is het beste voorbeeld dat het opengrenzenmodel op basis van mensensmokkel ultiem mensonwaardig en destructief is”, besluiten Mathias Vanden Borre en Theo Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is