N-VA over paars-groen defensiebeleid: “Veel beloftes, geen geld”

Door Peter Buysrogge, Theo Francken, Darya Safai op 6 november 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Leger
defensie

De N-VA-fractie is bezorgd over de beleidsnota van defensieminster Dedonder. Uit onze analyse blijkt dat er aan de militairen weliswaar grote toezeggingen worden gedaan, maar dat die dat grotendeels zelf zullen moeten bekostigen, zeggen Kamerleden Peter Buysrogge, Theo Francken en Darya Safai.

De N-VA blijft als dé veiligheidspartij het regeringsbeleid op de voet volgen de komende maanden en jaren. “Wij passen voor een leger van zandzakjesvullers, defensie moet in deze onzeker tijden haar internationale rol meer dan ooit kunnen waarmaken. Het is goed dat het statuut van de militair gaat verbeteren, maar dit mag de slagkracht en paraatheid van ons leger niet ondermijnen. Onder deze paars-groene regering is dit zeer twijfelachtig”, stellen de N-VA-Kamerleden.

De N-VA streefde in de Zweedse regering een klein maar professioneel leger na. De kerntaken mogen niet verwateren. Het leger dient niet als opvangnet voor alle maatschappelijke problemen.

In de beleidsverklaring van de minister dikt de rekening flink aan. Het is dan uitkijken naar de begroting van de regering-De Croo, om te zien of al deze beloftes ook financieel onderbouwd zijn.

Investeren in Defensie is ook nu nog belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gezondheidscrisis niet omslaat in een veiligheidscrisis. Maar met 50 miljard bijkomend in het deficit en een economie die wellicht zowel in 2021 als 2022 zeer zwak zal blijven, zou het ons verwonderen als de regering defensie hoog genoeg op de prioriteitenlijst zal houden. Hopelijk bewijst de minister hier volgende week ons ongelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is