De terugkeer van illegalen en uitgeprocedeerde vreemdelingen zit al enkele jaren op een laag niveau. Vorig jaar keerden in totaal 5.658 personen terug naar hun land van herkomst of het land in Europa waar ze voor het eerst asiel aanvroegen. Daarvan deden er dat 2.673 vrijwillig en slechts 2.918 via gedwongen terugkeer. Nog eens 1.752 personen werden aan de grenzen van ons land teruggedreven. Dat maakt een totaal van 7.410 personen. Ter vergelijking, onder voormalig staatssecretaris Theo Francken keerden in de jaren 2016 en 2017 respectievelijk 10.861 en 11.010 personen terug. Het aantal gedwongen verwijderingen was eveneens dubbel zo hoog als nu. 

Postjes of veiligheid

“De cijfers liegen dus niet. En denken dat je illegale vreemdelingen met coaches en terugkeerloketten kunt overtuigen om vrijwillig terug te keren, is bijna wereldvreemd. Zeker als ze zo snel van de radar verdwijnen”, zegt Francken. “De staatssecretaris haalt steeds de schouders op, om dan te wijzen naar het Europees niveau. Daar ligt inderdaad nog belangrijk werk op de plank, maar we weten ook allemaal dat ze vooral de rode en groene coalitiepartners niet in het harnas wil jagen met hardhandige maatregelen. Cd&v moet dan maar de keuze maken tussen haar postjes en de veiligheid van onze maatschappij.” 

Over de plotse oproep van De Croo voor een strenger terugkeerbeleid is Theo Francken formeel: “Hij zit al vier jaar aan de knoppen, dus zijn woorden hebben voor mij alle waarde verloren.” 

Hieronder het tienpuntenplan van de N-VA voor een performanter terugkeerbeleid

  1. Prioritair actieve opsporing en repatriëring van criminelen en geradicaliseerde vreemdelingen. Versterken dienst gerechtelijke sectie Dienst Vreemdelingen Zaken.
  2. Opheffing wettelijke verbod opsluiting gezinnen met kinderen.
  3. Invoeren wettelijke basis woonstbetreding.
  4. Evaluatie ICAM-project.
  5. Invoering statuut ‘persona non grata’ en terugkeercontract.
  6. Verkorten en uniformiseren beroepstermijnen tegen uitwijzingsbeslissingen.
  7. Verlengen van opsluitingstermijnen in gesloten centra tot 18 maanden en inreisverbod maximaliseren: termijn wettelijk verankeren tot wat maximaal mogelijk is conform EU-richtlijnen. 
  8. Uitvoeren aanbevelingen commissie-Bossuyt.
  9. Masterplan gesloten centra versnellen en bezettingsgraad maximaliseren.
  10. Australisch model. Stop illegale migratie. Stop ngo-migratie. Terugname-akkoorden met herkomstlanden en landen Noord-Afrika.