N-VA wil achterpoortje gezinshereniging sluiten

Door Theo Francken, Yoleen Van Camp op 19 oktober 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Moeder en dochter herenigd

Theo Francken en Yoleen Van Camp hebben een wetsvoorstel klaar om een achterpoortje voor migratie te sluiten. Concreet willen de N-VA-Kamerleden de Dienst Vreemdelingenzaken een machtiging geven om geval per geval te bekijken bij verblijfsaanvragen via familiehereniging. Momenteel wordt het recht op familiehereniging zo ruim geïnterpreteerd dat het bijna automatisch leidt tot verblijfsrecht.

Europese uitzonderingen

Wie verblijfsrecht krijgt in dit land, kan nadien maar een beperkt aantal familieleden via gezinshereniging laten overkomen, zoals de echtgenoot of wettelijke partner of minderjarige kinderen. Een Europese richtlijn laat echter enkele uitzonderingen toe. Zo kunnen Europeanen in ons land ook familieleden laten overkomen die financieel of medisch afhankelijk van hen zijn.

Vijf keer meer aanvragen

Volgens Kamerleden Francken en Van Camp wordt door dit achterpoortje familiehereniging als migratiekanaal opmerkelijk veel vaker gebruikt dan enkele jaren geleden. Ging het in 2015 nog maar om 505 aanvragen, dan waren dat er in 2018 al 2.672. Vijf keer meer aanvragen op drie jaar tijd, reden genoeg voor Theo Francken en Yoleen Van Camp om het achterpoortje te sluiten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is