Taal en waarden

In het voorstel van Van Camp en Francken wordt het inburgeringsattest een vereiste voor gezinshereniging. "Wie naar hier komt in het kader van gezinshereniging, moet eerst onze taal en waarden en normen aanleren in het land van herkomst", zegt Yoleen Van Camp. In Nederland en Duitsland gebeurt dat nu al.

Veel migratie via gezinshereniging

In 2011 werd de wet op de gezinshereniging stevig aangescherpt, met de invoering van inkomens- en huisvestingsvoorwaarden. Toch blijft gezinshereniging blijft een van de belangrijkste migratiekanalen en het grootste kanaal van passieve migratie. "Dit land kent een zeer hoge passieve migratie, tegenover actieve migratie. Het evenwicht is zoek", vinden Van Camp en Francken.

Integratie versnellen

Daarom stellen ze voor de voorwaarden voor gezinshereniging opnieuw te verstrengen. Eerder was er al een voorstel voor hogere inkomensvereisten. Nu wil het duo dus ook dat de inburgering begint in het land van herkomst. "Een attest van inburgering en taalkennis worden vereisten voor de gezinshereniging. "Dit zal er ook voor zorgen dat de integratie in de maatschappij in dit land bij aankomst versnelt, wat in het belang is van onze ganse samenleving maar zeker ook van de migrant ", besluit Yoleen Van Camp.