Enkele opmerkelijke cijfers: één op de vijf illegale transmigranten is minderjarig of zegt minderjarig te zijn. West-Vlaanderen blijft de meest getroffen provincie: 44 procent van de illegale transitmigranten wordt daar aangetroffen. 31 procent van het totale aantal wordt aangetroffen in Brugge door de verschillende aanwezige politiediensten: lokale politie, spoorwegpolitie en de scheepvaartpolitie.

Staatssecretaris Mahdi blijft slapen

Hoewel de bevoegde diensten weten dat de uitvalsbasis van veel illegale transitmigranten Brussel is, werden daar slechts 334 illegale transitmigranten onderschept. Dat is een disproportioneel laag cijfer. “Ondanks de verschillende noodkreten blijft staatssecretaris Mahdi slapen. Het is zelfs zo dat er voor personen waarvan de identiteit volledig onbekend is, geen enkele beslissing door de Dienst Vreemdelingenzaken wordt genomen. Dit is ongezien. Het zijn net deze personen die voor identificatie dienen overgebracht te worden naar een gesloten centrum” zegt Theo Francken.

Paars-groen en Brussel laten Vlaanderen in de steek

“De Vivaldi-regering laat West-Vlaanderen en Brugge in de steek. Nochtans heeft één en dezelfde partij, namelijk CD&V, alle touwtjes in handen met minister van Binnenlandse Zaken Verlinden, staatssecretaris Mahdi én burgemeester De Fauw. In 2021 zien we opnieuw een stijgende trend. We vragen hen wakker te worden, in te zetten op een globaal actieplan en effectieve identificatie en opsluiting met het oog op terugkeer”, aldus Maaike De Vreese. “Bovendien moet ook Brussel zijn deel doen, dat is nu een vrijhaven voor smokkelaars, een hub voor illegale transitmigranten. De rest van Vlaanderen draagt daar de gevolgen van.”