Paars-groen zet geldsluizen voor asielopvang verder open

Door Theo Francken op 22 december 2021, over deze onderwerpen: Asiel, Federale begroting

Tijdens de begrotingsbesprekingen in de Kamer stelde Theo Francken (N-VA) vast dat de regering-De Croo de geldsluizen voor de asielopvang verder openzet en dit met een federaal budget dat sowieso al 15,5 miljard euro in het rood gaat.

Het budget van de asielopvang bedraagt voor 2022 423 miljoen euro, opgenomen in de reguliere budgetten. Dat astronomisch bedrag is echter maar een deel van het budget. Wat blijkt? Daarnaast is er nog 104 miljoen euro weggestopt in de interdepartementale provisie. Dat bijkomend budget is echter integraal voor asielopvang. Het Rekenhof is daar overigens bijzonder kritisch over. 

De hele wereld opvangen

"Door de coronapandemie zijn er minder internationale migratiebewegingen. Toch loopt het in België compleet mis. De asielcrisis zorgt ervoor dat er nu al maanden mensen op straat dienen te slapen. Door haar verwelkomingsbeleid loopt het in het honderd. Het asielbudget stijgt naar 527 miljoen euro, een toename van 23 procent tegenover de 427 miljoen euro in het recordjaar 2021. Het kan blijkbaar niet op. Mahdi en co willen de hele wereld opvangen. De Vlamingen stemden rechts, maar krijgen een links asielbeleid. Waar is de logica?", stelt Theo Francken, die zijn tienpuntenactieplan tegen de asielcrisis opnieuw op tafel legt als alternatief.

Failliet asielbeleid

"Maak onze wetgeving op vlak van gezinshereniging eindelijk strenger. Zet een tijdelijke stop op de gezinshereniging voor subsidiair beschermden en voer quota in. Begin daarnaast eindelijk met forse ontrading en voer het Australisch model in. De chantagepraktijken van Loekasjenko tonen aan dat ons asielmodel failliet is. Het is of een open asielgrens en chantage of pushbacks en een echte strijd tegen de illegale mensensmokkel. Wat wordt het?", vraagt Theo Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is