Radicaal salafisme niet welkom in Grote Moskee

Door Jan Jambon op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Staatsveiligheid, Wonen en werken in Brussel
Grote Moskee in Brussel

Minister Jan Jambon, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, zegt de concessie voor de Grote Moskee in Brussel op. Hij volgt daarmee een aanbeveling van de parlementaire commissie die de terreuraanslagen van vorig jaar onderzoekt. “Er moet misschien een andere toekomst voor de Grote Moskee komen”, verklaart Jambon.

De moskee wordt gefinancierd door Saoedische salafisten. Volgens de parlementaire commissie kan het gebedshuis daarom bijdragen tot de verspreiding van gewelddadig radicalisme. De commissie stelt voor om buitenlandse inmenging of financiering tegen te gaan. Een oplossing kan zijn dat een erkende organisatie – die verschillende islamitische stromingen vertegenwoordigt – de moskee beheert.

Geen verblijfsrecht meer voor imam

Eerder trok staatssecretaris Theo Francken al het verblijfsrecht in van de imam van de Grote Moskee. Dat gebeurde nadat hij duidelijke signalen kreeg dat de man (ook een salafist) geradicaliseerd zou zijn. “De imam vormt een gevaar voor de samenleving en onze nationale veiligheid”, stelt Francken. “De strijd tegen het salafisme blijft een prioriteit voor de regering.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is