Uit statistieken blijkt dat het aantal asielaanvragen in februari 2024 een recordhoogte heeft bereikt, met 2.804 nieuwe aanvragen alleen al in die maand. In totaal zijn er in 2024 al 5.921 asielaanvragen geregistreerd, een stijging van 14 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Historisch hoge achterstand

Niet alleen is het aantal aanvragen verontrustend hoog, maar ook de achterstand in het verlenen van asielbeslissingen is enorm. Meer dan 33.600 mensen wachten op een beslissing over hun asielaanvraag, waarbij meer dan 21.000 dossiers op de achterstandslijst staan. Theo Francken: “Van januari op februari is de achterstand met ongeveer 6 procentgestegen. Dat is ongezien. Daarmee bereiken we een historisch hoogtepunt. Meer dan ooit is het huidige beleid van de  Vivaldi-regering ontoereikendheid om deze crisis aan te pakken.”

Immense wachtlijst en mensen op straat

Intussen moeten 3.400 mensen op straat zien te overleven omdat de regering geen opvangplaats voorziet. Ook dat is een triest record. Theo Francken: “Dit is een masterclass van hoe een linkse regering met groenen en socialisten al jaren aan wanbeleid doet. Vreemd dat de pers zwijgt. Moest dit onder mijn beleid zijn geweest, al die linkse politici en journalisten zouden schreeuwen om mijn ontslag.”

Mislukt ‘anti-Francken’-beleid

Daarnaast heeft de Vivaldi-regering meer dan 9.000 keer veroordelingen opgelopen wegens schendingen van het internationaal recht, een absoluut record. “Het zogenaamde "anti-Francken"-beleid van de Vivaldi-regering is duidelijk een mislukking. Nooit eerder was de situatie zo ernstig, waarbij de regering de controle over het asielbeleid duidelijk kwijt is,” besluit Francken.