Syriëstrijders: intrekking Belgische nationaliteit en berechting in Irak

Door Theo Francken, Bart De Wever op 18 februari 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Syrië, Veiligheid
Syriëstrijders

“De Belgische nationaliteit is een gunst, geen verworvenheid.” Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon herhaalde maandag in De Ochtend het N-VA-voorstel om de Belgische nationaliteit af te nemen van Belgische Syriëstrijders. Zondagavond had voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het VTM-nieuws dezelfde boodschap gebracht. “De terugkeer van die Syriëstrijders zal tot problemen leiden”, sprak Theo Francken. N-VA-voorzitter Bart De Wever treedt hen bij en pleit ervoor de Belgische Syriëstrijders in Irak te berechten. “De misdaden zijn daar gepleegd. Het is logisch dat ze volgens de rechtsorde van dat land worden veroordeeld.”

Drempel verhogen

De N-VA wil niet dat de Syriëstrijders naar België terugkeren. Om de drempel te verhogen, wil onze partij de Belgische nationaliteit afnemen van Syriëgangers. Kamerlid Koen Metsu heeft namens de N-VA al een tijdje een wetsvoorstel klaar om automatisch de Belgische nationaliteit af te nemen bij een veroordeling voor terrorisme. “Ik vind dat de nationaliteit moet afgenomen worden. Mensen die onze samenleving de rug toekeren, die aanslagen plegen waarbij slachtoffers vallen: ik heb daar een zeer groot probleem mee”, zei Theo Francken bij VTM.

Verantwoordelijkheid nemen

Behalve van de intrekking van de Belgische nationaliteit, is de N-VA voorstander van berechting in Irak. “Ik denk dat we Irak moeten motiveren. Ik neem aan dat ook zij vragende partij zijn om aan die mensen gerechtigheid te geven. Ik denk dat Europa ook een stuk verantwoordelijkheid moet nemen voor hun onderdanen en bijvoorbeeld kan tussenkomen in de financiering”, zegt Bart De Wever.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is