Theo Francken: “Asielplan van Nicole de Moor is een slag in het water”

Door Theo Francken op 6 juli 2022, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

“Onder de nieuwe staatssecretaris dus meer, meer, meer van hetzelfde.” Het asielcrisisplan van nieuw staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor zal niets oplossen, zegt Kamerlid Theo Francken. “Geen ontrading, geen paradigmashift, enkel meer opvangplaatsen, meer personeel en meer geld.”

Geen draagvlak

Francken wijst erop dat Nicole haar voorganger Sammy Mahdi al probeerde om extra opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren via lokale besturen. Dat lukte niet wegens verzet van de burgemeesters, ook die van cd&v-signatuur. “Er is gewoon geen draagvlak meer bij de lokale besturen voor meer asielopvang.”

Nu probeert staatssecretaris de Moor nieuwe plaatsen te voorzien door beroep te doen op private partners, maar ook dat zal niets worden, zegt Francken. “Op de vorige oproep van Sammy Mahdi tekende niemand in. Daar zijn goede redenen voor: het stopzetten van de contracten met de private partners door de federale regering en de annulatie van een aanbesteding in haar allerlaatste fase. Zo verspeelde de federale regering zelf de goodwill van de privésector.”

Opnieuw moet Defensie opdraven en nog maar eens 1.500 plaatsen voorzien. “Waar? Dat horen we niet. Maar reken ook daar op fel lokaal protest én protest binnen Defensie zelf, want onze krijgsmacht heeft op dit moment belangrijker dingen te doen: zichzelf herorganiseren en versterken in het licht van de toegenomen oorlogsdreiging met Rusland”, zegt Francken.  

Ontrading enkel effectief in land van herkomst 

Staatssecretaris de Moor weigert blijkbaar het woord ontrading in de mond te nemen. Er komt daarentegen meer intense ‘preventie’, met focus op transitlanden binnen de EU. “Ook dat ging Sammy Mahdi doen, met als resultaat dat we nog nooit zo’n grote secundaire asielinstroom van asielzoekers kregen die eerder in andere EU-landen verbleven dan nu. Dat zal nul impact hebben. Ontrading is maar effectief als het krachtig is en in de landen van herkomst en ondersteund wordt met daden, namelijk een snelle weigering van opvang en asiel en een snelle terugkeer.”

Schoentje wringt bij de instroom

Daarbovenop komt er nog maar eens versterking van het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS), dat nu al een mega-organisatie is met meer dan 500 personeelsleden. “Het is meer, meer en meer, terwijl er niets gedaan wordt aan de instroom, waar het schoentje wringt: we zijn het tweede populairste asielbestemmingsland van de EU en krijgen als lidstaat disproportioneel veel asielaanvragen. Daaronder zijn disproportioneel veel asielzoekers waarvan de behandeling van het asielverzoek niet tot de verantwoordelijkheid van ons land behoren maar van andere lidstaten”, weet Francken.

Meer, meer, meer van hetzelfde

“Zo zal ook deze staatssecretaris verder strompelen van crisis naar crisis met dit plan, dat een maat voor niks is”, besluit Francken. “Onder de nieuwe staatssecretaris dus meer, meer, meer van hetzelfde. Geen ontrading, geen paradigmashift, enkel meer opvangplaatsen, meer personeel en meer geld. De N-VA brengt haar tienpuntenplan opnieuw onder de aandacht. Enkel dat zal soelaas brengen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is