Roer omgooien

Opnieuw vraagt minister van Asiel en Migratie De Block bijkomend geld voor de opvang van asielzoekers. Theo Francken wil het roer omgooien. “Om extra opvangcentra te kunnen openen vroeg minister De Block dit jaar al 128 miljoen euro extra bij, bovenop de omvangrijke kredieten die aan Fedasil worden toegekend in de normale begroting.”

Nu al bijna evenveel als in 2019

Maar zelfs dat blijkt niet genoeg, merkt Francken op. Nu komt de minister af met een bijkomend verlanglijstje van maar liefst 55 miljoen euro voor de komende vier maanden. “Daarmee is het budget met maar liefst 180 miljoen gestegen voor de periode januari tot oktober 2020 alleen. De tussenstand komt zo op 400 miljoen euro voor asielopvang. Dat is al bijna evenveel als de uitgaven van asielopvang in geheel 2019. Dat terwijl in 2019 ook al 150 miljoen euro extra was uitgegeven bovenop de normale begroting.”

Mismanagement De Block

Terwijl de coronacrisis de overheidsuitgaven naar ongeziene hoogten laat stijgen, blijft minister De Block extra geld uitgeven voor asielopvang. Dit is een teken van mismanagement, oordeelt Sander Loones. “Er is geen asielcrisis in Europa. Door de lockdown in verschillende landen zijn de migratiestromen nog nooit zo klein geweest.”

Kosten onder controle brengen

Loones vraagt zich af waar dat zal eindigen? “We moeten blijven letten op onze overheidsfinanciën. Maar als het over asielopvang gaat, dan blijken de bomen plots tot de hemel te groeien. We moeten het roer omdraaien. We dienen zo snel mogelijk een asielquotum in te lassen om de kosten onder controle te brengen.”

Stop de chaos

De N-VA zal woensdag amendementen indienen voor minder geld voor asielopvang en voor een correcte behandeling van verblijfsaanvragen door de administratie. “Stop de chaos”, besluiten Theo Francken en Sander Loones.