De NAVO is alleszins wakker geschoten volgens Francken. “De aanwezigheid aan onze oostgrens wordt stevig opgeschaald. Ook de defensie-uitgaven gaan gevoelig omhoog, met bijkomende productie. Dat heeft echter tijd nodig. Je plant niet zomaar op één dag een munitiefabriek neer. In het democratische Westen heb je vergunningen nodig, inspraak van de bevolking enzovoort. Daar hoeven Rusland of China zich niets van aan te trekken.”

België zal een stevige inhaalbeweging moeten doen. Dat beaamde nu ook premier De Croo. “Hij kan niet anders”, zegt Theo Francken daarover. “Zeker als hij een internationale topjob ambieert.”

Nodeloos schrik aanjagen

Dat extra investeringen in defensie volgens econoom Gert Peersman elk gezin jaarlijks 1.000 euro zou kosten, weerlegt Francken. “Dat hoeft helemaal niets extra te kosten. Bespaar! De migratiefactuur bedraagt nu al meer dan 1 miljard euro. Ontwikkelingssamenwerking loopt in de miljarden. De sociale zekerheid kan een pak efficiënter. Je moet besparen op zaken die er minder toe doen. Stellen dat defensie-investeringen de burgers op kosten zal jagen, is een verkeerde voorstelling en jaagt de mensen nodeloos schrik aan.”

Trump

Francken reageerde ook kort op de uitspraken van VS-presidentskandidaat Trump over de toekomst van de NAVO. “De VS zullen niet uit de NAVO stappen. In zijn eerste legislatuur als president heeft hij zelfs de VS-bijdrage verhoogd en enorme militaire steun gegeven aan Oekraïne. Hij wil nu vooral een einde maken aan het conflict, niet de NAVO opblazen.”

Oekraïne blijven ondersteunen

Dat einde van het conflict mag er voor Theo Francken morgen al komen. “Maar een vredesproces zal er pas komen als de beide presidenten van de betrokken landen dat beslissen, niet eerder. Vanaf het moment dat ze inzien dat ze via militaire weg niets meer kunnen bereiken. Zolang dat niet is, zullen ze blijven vechten en moeten wij de Oekraïners blijven steunen om hen in de beste onderhandelingspositie te krijgen.”

Onderwerpen