Theo Francken in De Ochtend: “Asielquota en ontradingscampagnes zijn broodnodige maatregelen”

Door Theo Francken op 13 januari 2020, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Kamerlid Theo Francken gaf in De Ochtend toelichting bij de asielcijfers: “De zware ontradingscampagnes en asielquota die ik heb ingevoerd waren drastisch en juridisch betwistbaar, maar ze hebben gewerkt. Door die terug te schroeven en zelfs stop te zetten, is er in 2019 opnieuw een enorme stijging van het aantal aanvragen geweest.”

Juridische strijd aangaan

Minister van Asiel en Migratie De Block had de quota niet mogen stopzetten. Door hier achteraf op terug te komen en niet meteen de juridische strijd aan te gaan, is er opnieuw een grotere instroom.

Daarnaast is ook secundaire migratie een serieus probleem. Dat wil zeggen dat asielzoekers al in een ander Europees land een asielprocedure hebben lopen. Als die asielzoekers 18 maanden ondergedoken leven, kunnen ze nadien toch nog ergens anders asiel aanvragen en dan moeten wij die aanvraag ook behandelen. Dat kan écht niet de bedoeling zijn.

“Ik heb al meer dan twintig wetsvoorstellen ingediend met collega’s Darya Safai en Yoleen Van Camp, want we kunnen niet iedereen opvangen. Toch is de boodschap om nu vooruit te kijken en samen de opvangwet aan te passen”, besluit Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is