"Als de asielcrisis van 2015 iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat een Europa zonder binnengrenzen enkel kan werken bij een sterke en efficiënte controle van de buitengrenzen", stelt Francken. "Gedeelde buitengrenzen betekenen een gedeelde verantwoordelijkheid. Wanneer - zoals vorig jaar in Griekenland - ergens de buitendeur openstaat, heeft dat onmiddellijk grote gevolgen, ook voor ons land.” Daarom gaat de EBCG (European Border and Coast Guard) het beheer van de buitengrenzen door de Europese lidstaten van nabij monitoren. Niet enkel om tijdig de alarmbel te kunnen luiden wanneer het ergens dreigt mis te lopen, maar ook om effectief in te grijpen wanneer een lidstaat zijn bewakingstaken niet nakomt. Het nieuwe agentschap wordt daartoe grondig versterkt: zowel budget als personeel verdubbelen geleidelijk.

Meer slagkracht en bevoegdheden

De Europese Grens- en Kustwacht krijgt ook meer slagkracht om op het terrein te kunnen optreden. Zo komt er een permanent reservekorps van minimaal 1500 manschappen dat op zeer korte termijn inzetbaar moet zijn om in noodsituaties te kunnen optreden. België zal dertig personen daaraan bijdragen. "Samenwerking inzake migratie is in ieders belang", beseft Francken. Daarnaast krijgt het agentschap bijkomende bevoegdheden inzake de terugkeer van personen in illegaal verblijf, de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit en wordt het ook mogelijk om gezamenlijke acties op te zetten met landen aan de Europese buitengrenzen. "Stuk voor stuk belangrijke nieuwe bevoegdheden om de ongecontroleerde migratiestromen naar Europa onder controle te brengen en het voortbestaan van de Schengenzone te garanderen", benadrukt de staatssecretaris.

Nood aan terugnameakkoorden

"België maakt nu al ruim gebruik van de Frontex-middelen voor terugkeeroperaties. Waar we vroeger één speciale vlucht per maand deden, zijn dat er vandaag al drie”, stipt Francken aan. “En binnen het nieuwe Frontex-mandaat wil ik naar wekelijkse terugkeervluchten. Maar terugkeer is enkel mogelijk, indien we ook over de nodige terugnameakkoorden beschikken met de landen van herkomst. En dat blijft een pijnpunt. Voor de Maghreblanden, die voor België prioritair zijn, zit het onderhandelingsmandaat al meer dan tien jaar bij de Europese Commissie. Sinds ik staatssecretaris ben, grijp ik elke gelegenheid aan om die daar op haar verantwoordelijkheid te wijzen. Ik verwacht resultaten, nu meer dan ooit."