Hij verwijst naar het voorstel van staatssecretaris de Moor (cd&v) om automatisch verblijfsrecht voor staatlozen (voornamelijk alleenstaande Palestijnse mannen) en ouders van kinderen die al hier zijn, toe te kennen. “Dat zijn fraudegevoelige kanalen. Het verblijfsrecht automatiseren, is dan ook een vreselijk slecht idee.”

Geen enkele politieke prijs waard

En in ruil voor wat zou staatssecretaris de Moor die toegeving doen? Ze vraagt toestemming om het recht op asielopvang niet meer te moeten verlenen aan asielzoekers die afgewezen zijn. “Maar dat is de logica zelve en had al lang moeten gebeuren. Dat is helemaal geen enkele politieke prijs waard”, legt Francken uit. “Het maakt wat plaatsen vrij in de opvang maar vormt helemaal geen structurele oplossing voor de asielcrisis. Om maar te zwijgen van het aanzuigeffect dat je met die zware prijs weer creëert.”

Mensensmokkelaars wrijven zich in de handen

“De regering-De Croo zou hiermee wel een zeer hoge prijs betalen om het geweten van de linkerflank te sussen”, voegt Francken toe, “Maar als cd&v en de liberalen hiervoor plooien, dan gaat de asieldruk op ons land enkel verder uit de hand lopen. Het aantal Palestijnse asielaanvragen is nu al torenhoog. De mensensmokkelaars wrijven zich in de handen.”