Theo Francken reageert op de beleidsnota van zijn opvolger op Asiel en Migratie

Door Theo Francken op 19 november 2020, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

“Hij is een wannabe Merkel.” Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageerde in De Ochtend op Radio 1 op de beleidsnota van zijn opvolger Sammy Mahdi (CD&V). Daarin leest Francken een aantal goede dingen, maar ook veel minder goede. “Meneer Mahdi gaat vol op de ‘wir schaffen das’-lijn van Merkel. Maar hij doet dat niet volledig. Want als gevolg van ‘wir schaffen das’ heeft Duitsland wel de strengste migratiewetgeving van heel Europa gemaakt. En dat gaat meneer Mahdi niet doen.”

Illegaal Europa binnen? Dan nooit nog verblijfsrecht

Volgens Francken, die nu federaal volksvertegenwoordiger is, is er nood aan een ander paradigma in het migratiebeleid. “Wie illegaal Europa binnenkomt, mag geen verblijfsrecht meer kunnen krijgen. Anders ga je blijven zitten met illegale migratie, mensensmokkel, lange procedures en mensen die je niet weg krijgt.”

Sereniteit vraagt rationele aanpak

Theo Francken roept de nieuwe staatssecretaris ook op om minder de emo-kaart te spelen in het asiel- en migratiedebat. Francken verwees specifiek naar de vergelijking die de staatssecretaris maakte met de jaren 30 van de vorige eeuw en naar een filmpje dat hij verspreidde. “In dat filmpje zie je vooral kindjes. Die zijn er natuurlijk wel, maar het merendeel zijn alleenstaande mannen. Als je zelf pleit voor sereniteit, pak je het beter rationeel aan. Dat is onze taak als politici.”

Beluister Theo Francken in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is