Vol is vol, maar bijlange niet vol

Door Theo Francken op 3 november 2022, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Theo Francken

“Zonder paradigmashift op vlak van internationaal beschermingsbeleid krijg je de open asielgrens en massale illegaliteit nooit gefixt.” Dat stelt Kamerlid Theo Francken in een opiniestuk op zijn blog Theo Tuurt.

“Vol is vol”, aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Het is welletjes geweest met de onbeperkte asielinstroom. De goegemeente gaat over haar voorspelbare nek omwille van Lachaert’s ‘ranzig VB-taalgebruik’. Een zoveelste relletje is een feit.

Het blauwe ideeënfabriekje

Het blauwe partijcongres stemde vorige week unaniem resoluties om werk te maken van een strengere gezinshereniging, inburgering in het land van herkomst en sancties voor derdelanden die tegenwerken bij terugkeer. Het blauwe ideeënfabriekje draait op volle toeren.

Walk the walk, talk the talk

Op zich is het goed dat liberalen willen verstrakken op vlak van migratie. Maar wat is hun geloofwaardigheid? De afgelopen jaren diende ik in de Kamer al deze wetsvoorstellen in en wat deden de liberalen? Ze één voor één wegstemmen.

Ze stemden tégen ons voorstel voor een strengere gezinshereniging, tégen de inburgering in het land van herkomst en tégen sancties voor onwillige derdelanden.

Wie gelooft de partij van Verhofstadt zijn snel-Belgwet tout court als het gaat over migratie?

Denemarken

In Denemarken won de sociaaldemocratische Mette Frederiksen de verkiezingen. Ik ken haar van mijn tijd als staatssecretaris. We bestierden hetzelfde departement en vergaderden zowat maandelijks op Europees niveau. Een intelligente dame.

‘Zero refugees’-policy

Mette blijft premier en handhaaft haar ‘zero refugees’ policy. Asielzoekers en illegale migranten niet welkom in Denemarken. Onder andere met dit streng migratiebeleid overtuigde ze afgelopen zondag bijna 30 procent van de Denen, hun beste score in meer dan 20 jaar.

Zij heeft begrepen dat mensen die op de socialisten stemmen niet enkel een huis willen, maar ook een thuis.

Verschrompeld radicaal-rechts

Gevolg, de eens machtige radicaal-rechtse Danske Folkparti is verschrompeld tot amper 2,6 procent en haalt maar nipt de Deense 2 procent-kiesdrempel.

‘Te verregaand’

Het linkse dagblad De Morgen bevraagt vandaag de socialistische voorman Conner Rousseau over Denemarkens rode succesverhaal. Hij verklaart het interessant te vinden maar vindt Mettes migratievoorstellen waaronder de omstreden Rwandadeal en het bouwen van een gevangenis voor illegalen in Kosovo ‘veel te verregaand’. Opnieuw een gemiste kans.

Ogen open

Wanneer zullen partijleiders als Egbert Lachaert en Conner Rousseau inzien dat het huidige Europese asielmodel niet werkt omdat het simpelweg niet kán werken? Zonder paradigmashift op vlak van internationaal beschermingsbeleid krijg je de open asielgrens en massale illegaliteit nooit gefixt.

Vol is helemaal niet vol

Het Deense ‘zero vluchtelingen’-beleid is hard, maar – naar ik vrees – tijdelijk noodzakelijk. Dat de naïeve Groenen dat niet wensen in te zien, tot daaraan toe, maar dat liberalen, socialisten en christendemocraten hun ogen blijven sluiten is stuitend.

Want zo is vol in de communicatie misschien vol, maar in de feiten nog bijlange niet vol.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is