Industrieel werk op Belgische bodem

De eindassemblage van de Griffons gebeurt bij MOL CY, een Belgisch familiebedrijf met tachtig jaar ervaring in zware voertuigen en een sterke reputatie als industrieel partner. FN Herstal verzorgt de integratie van de geavanceerde wapensystemen. “Vandaag rolt, hier in eigen land en bij een West-Vlaamse kmo, de toekomst van onze landmacht van de band”, zegt minister Francken. “Dit is toptechnologie, mee gebouwd door eigen vakmensen, met directe impact op onze veiligheid én onze economie.”

België heeft in totaal 382 Griffons besteld, waarvan deze eerste de aftrap vormt. De samenwerking met Belgische bedrijven creëert niet alleen tientallen gespecialiseerde jobs, maar versterkt ook onze technologische kennis, productiecapaciteit en strategische autonomie. Op termijn blijven Belgische spelers zoals MOL CY en FN Herstal structureel betrokken bij het onderhoud, de ondersteuning en de verdere ontwikkeling van deze systemen.

Internationale samenwerking

België werkt intussen verder aan een beter evenwicht in het CaMo-partnerschap met Frankrijk, met aandacht voor een substantiële industriële return. Er wordt intensief onderhandeld met de Franse partners om bijkomende engagementen vast te leggen, zodat Belgische bedrijven duurzaam verankerd blijven in het programma. “We versterken onze veiligheid én bouwen aan onze economische soevereiniteit. Belgische bedrijven moeten structureel mee aan tafel zitten in dit Europees verhaal”, aldus Francken.

De levering van de Griffon is onderdeel van een bredere militaire samenwerking tussen de landmachten van België en Frankrijk. Het doel is om interoperabiliteit te bevorderen, via identieke voertuigen, gedeelde gevechtsmethodes, gezamenlijke training en verbonden informatiesystemen. Om die reden kocht ook Luxemburg vorig jaar 16 Griffons aan, die zullen ingezet worden in een binationaal Belgisch-Luxemburgs verkenningsbataljon. “Samenwerking tussen Europese landen is de weg vooruit. Zo bouwen we een leger dat klaar is voor de operaties van morgen”, zegt Francken.

Van technologie naar slagkracht

De Griffon is een 24,5 ton zwaar, gepantserd multifunctioneel voertuig, inzetbaar voor troepentransport, medische evacuaties, commando-opdrachten en artilleriewaarneming. Het voertuig wordt uitgerust met het SCORPION-gevechtsinformatiesysteem, dat in de toekomst real-time gegevensuitwisseling op het slagveld mogelijk maakt. 

Dankzij de modulaire opbouw, moderne sensoren en een op afstand bedienbare geschutskoepel biedt de Griffon een duidelijke sprong voorwaarts op het vlak van mobiliteit, bescherming en tactisch inzicht. “De revolutie zit niet enkel in staal, maar in informatie. We bouwen aan een digitale landmacht", vult de minister aan.

Onderwerpen