TikTok loopt al langer in het vizier van westerse overheden en veiligheidsdiensten. In november 2022 moest het bedrijf toegeven dat werknemers in China toegang hadden tot de persoonlijke gegevens van gebruikers. Ze lokaliseerden ook journalisten die zich kritisch hadden uitgelaten over het regime. Verschillende landen nemen nu maatregelen waaronder de VS, Groot-Brittannië en Nederland waar de app verboden of beperkt wordt voor parlementsleden, marine- en overheidspersoneel. 

Nieuwe generatie risicosoftware

Onze veiligheidsdiensten en zeker ons leger kunnen hier niet achterblijven. En niet alleen wat betreft TikTok, er is een hele nieuwe generatie aan software en commerciële applicaties die een risico vormen voor de veiligheid van gevoelige informatie en de communicatienetwerken van Defensie. “Daarom is het nodig om een verbod voor het personeel van Defensie in te stellen op het gebruik van applicaties en software met een potentieel veiligheidsrisico. Ons wetsvoorstel legt de taak voor de identificatie van die software bij de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV; de inlichtingendienst van Defensie), waarna ze opgenomen worden op een lijst van verboden software en applicaties,” aldus Theo Francken.

Verbod geldt ook voor minister Defensie

Het verbod betreft ook de minister zelf en het kabinet, gelet de innige band en informatiedeling op hoog niveau tussen de minister van Landsverdediging, de ministeriële beleidsorganen en Defensie van gevoelige data. “Ik ben ervan bewust dat TikTok een populaire app is waar je veel mensen mee kan bereiken en waar je ook veel leuke filmpjes kan zien en delen. Defensie kan echter het risico niet lopen dat China via deze weg meekijkt. Het is dan ook belangrijk dat heel Defensie van soldaat tot minister die app van hun telefoon verwijderen”, besluit Francken.
 

Onderwerpen