Theo Francken reageert op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen

Door Theo Francken op 13 november 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
theo francken

Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageerde in De Ochtend op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen. Hij noemt de brandstichting bijzonder betreurenswaardig, maar wijst tegelijkertijd ook naar de gebrekkige communicatie over het asielcentrum en naar het asielbeleid in het algemeen. “De info-avond over het asielcentrum in Bilzen was pas op 21 november gepland, terwijl al weken duidelijk was dat het er zou komen”, zei Kamerlid Francken.

Rode lijn

Over de brandstichting en andere vormen van vandalisme was Theo Francken resoluut: “Als het vind ik dat bijzonder betreurenswaardig. Dan moet degene die verantwoordelijk is, hard gestraft worden. Je kan tegen het beleid zijn, je mag je nooit keren tegen individuele mensen. Dat is een rode lijn.”

Wrevel door te weinig uitleg

Maar de politiek moet beter communiceren, vindt Kamerlid Francken. “Tijdens de asielcrisis in 2015 heb ik met mijn inwoners (van Lubbeek, waar Francken een asielcentrum opende, nvdr) gesproken om hen te kalmeren en om duiding te geven. Ik denk dat dat nu een groot stuk mankeert en er daardoor veel wrevel is.” Op vraag van lokale afdelingen is Theo Francken al gaan spreken in onder meer Lommel, Dormaal en Zoutleeuw. “Maar ik heb nooit de bevolking opgepookt. Ik geef duiding”, sprak het Kamerlid.

Focus op mensensmokkelaars

Ook het asielbeleid zelf kan beter, meent Francken. “Ik geloof niet dat je niks kan doen: je kan ontraden, naar Europa gaan om beklag te doen, je kan quota invoeren, al is het dan maar tijdelijk.” Hij wil daarbij meer focus op de mensensmokkelaars. “Vlieg echte vluchtelingen binnen. Niet enkel alleenstaande mannen, maar ook ouderen en mensen met kinderen. Beslis in Europa hoeveel mensen je per jaar opvangt”, zei Theo Francken, die er opnieuw voor pleitte om geen asiel meer te verlenen aan wie langs illegale weg Europa binnenkomt.

Beluister het hele gesprek met Theo Francken in De Ochtend.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is